Ved veis ende i Vassfaret!

Jeg blir alltid så opprømt og glad når jeg skal til Vassfaret! Gleder meg like mye hver gang! Denne gangen var det ,igjen, Kristin som ble med på tur! Sindy måtte bli hjemme siden vi hadde med oss sykler. Det blir for voldsomt for henne å holde det tempoet!

Forrige gang vi hadde med sykler, hadde vi våre gamle sykler, uten motor. Jeg har så vondt i ryggen at å lene seg frem over det styret bare var plagsomt! Denne gangen, derimot….

Se hva jeg hadde med meg! Min inderlig kjære elsykkel! Da er frk Hæhre straks i bedre humør, ha ha! Den tidligere nevnte vonde ryggen er vond når jeg står eller går, men i det jeg tråkker i vei på denne sykkelen gjør det ikke vondt… skjønn det, den som kan!

Sist vi var i Vassfaret med sykler var målet å finne en gammel mølle mellom Øvre og Nedre Grunntjern. Den fant vi ikke da, så nå ville vi prøve igjen! Forrige gang vi var innover der var det flere jegere ute og så etter elgen. De har tydeligvis skutt kvoten sin, for nå var det ingen i sikte. Det betydde at bikkjene kumme løpe løse. Og – som vanlig tok de ting på strak arm, og fulgte fint ved siden av oss….

Vi syklet i travtempoet til bikkjene så de fikk en grei tur innover. Da vi kom til dammen nedenfor Vassfarplassen gikk vi hver vår vei for å se etter denne mølla, og, etter så lang tid at jeg vurderte å sjekke den nye Hjelp 113 appen, kom Kristin tilbake, like hel! Hun hadde spottet mølla, og da fant vi ut at vi måtte gå sørover fra den andre siden av elva!

Som sagt så gjort…

Der var’n gitt! Mølla som folket på Vassfarplassen satt opp rundt 1800. Mange fra gårder omkring brukte mølla til å male kornet sitt frem til omkring 1890. Jeg finner ikke mer informasjon om mølla på det vide og brede internettet, dessverre.

Huset bak gutta er det mulig å overnatte i, akkurat som min venn Vidar fortalte meg! Det får vi ikke til i år, men det er fint å kunne glede seg til en ekspedisjon tilbake dit med soveposen i sekken i 2020!

Jeg prøver stadig vekk å forestille meg hvordan de hadde det, folka i Vassfaret før i tiden. De slapp ihvertfall å slite med dårlig dekning, ha ha! Man kan jo spørre seg hvor steinalder vår tid vil arte seg tilsvarende år frem i tid… ikke mulig å se for seg!

En av de gamle møllesteinene lå utenfor mølla. Møllesteiner blir brukt i vind og vannmøller for knusing av hvete og andre kornsorter, sier Wikipedia.

På kartet slutter veien ved fossen. Men, sist var vi litt lenger inn i vår søken etter mølla, nå tenkte vi at det var lurt å komme seg enda lenger, må vite! Joda, vi kom oss litt lenger inn, men da vi var i ferd med å dra syklene opp på bakhjula for å komme over steinene ga vi opp og snudde, ha ha!

Så her er vi, ved veis ende! Vi hadde ikke rota oss lenger enn 6 kilometer inn fra bommen, men vi skulle jo tilbake også!

Her tar vi en pause på Skjærberget på returen!

Det var da voldsomt så mange bilder det var av meg denne gangen! Kanskje jeg følte meg bedre etter å ha slanket meg i tre kvarter, ha ha! Denne rosa jakka har jeg kjøpt for å være bedre synlig i trafikken når jeg sykler – og nei, det er ikke nødvendig i Vassfaret, men den var nå god å ha på seg!

Vel nede på Skrukkefyllhaugen har vi nå etablert en tradisjon som må følges!

Det er å ta seg en utepils!

I påvente av varm hytte er det jo digg å sitte ute i et slikt praktfullt høstvær! Vi hadde ikke med oss noe å drikke på turen, så den første ølen gikk ned på høykant! Kristin mente den traff henne rett i fletta også, ha ha! Det var veldig midlertidig!

Da vi satte oss inn har vi flere tradisjoner – det er å sette pølsekjelen på ovnen! Vi pleier å ta et slag kort mens vi venter på maten, men i går avvik vi fra normalen…

Det ble to omganger Yatzy før vi returnerte til det sedvanlige kortspillet!

For moro skyld kjøpte vi oss hver vår svære øl hver! Snakk om å drikke med begge henda, ha ha! Måtte jo faktisk det!

Vi tok tidlig kvelden og vasket oss ut av hytta før vi la ut på nok en tur! Rett nord for Skrukkefyllhaugen er det skiltet til Vassfarkoia. Jeg vet at den koia brant ned, og det er det jeg vet om den! Jeg har ingen anelse om hvor langt det er dit heller. Og nei, jeg blei ikke noe klokere av den turen! Vi syklet et par kilometer innover før vi blei enige om å snu. Det så ut som Linus haltet litt på det ene forbeinet, og jeg vil ikke risikere å slå opp igjen strekkskaden hans.

Det var et flott fossfall, men vi er ikke helt sikker på hva elva heter. Det kan være Aurdøla, men jeg får prøve å leve videre i usikkerhet, ha ha!

Dagen i dag utviklet seg til å bli end finere enn i går, og på slike dager er definitivt høsten min favorittårstid! Greie temperaturer, ingen bugs, og nesten ikke folk i skauen! Vi så ikke hverken folk eller fe vi dette døgnet i Vassfaret. Det sier litt om risikoen man tar hvis man drar inn der alene… og jeg er så yrkesskadet at jeg ser for meg en haug av potensielle måter og skade seg på! Så nei… jeg drar ikke alene inn der!

Takk for nok en særdeles fin tur, Krisin! Jeg er veldig glad du er min turvenn!

 

Nattt nummer 51 ute! Sollihøgda!

Det går litt trått nå dette uteprosjektet mitt! Det er jo ikke tvil om at det dårlige været er en faktor. Det er for vått og rått på bakken, og ja – jeg kan legge meg i ei hengekøye, men jeg vil ikke legge bikkjene mine på et slikt underlag heller. Vi må snart begynne å oppsøke gapahukene i distriktet igjen!

En annen faktor er helsa, den spiller, som vanlig, ikke på lag! Det er for hasardiøst å legge av gårde på tur hvor som helst alene. Derfor må jeg mase på folk om å bli med…. får tro at de som blir med gjør det fordi de har lyst, ikke bare fordi jeg maser, ha ha!

En tredje faktor er det faktum at jeg er besatt av sykling! Ja, tenk det! 571 kilometer har jeg sykla på en drøy måned. Været setter jo en stopper for det også… i morgen er det en uke siden jeg har syklet. Håper jeg kommer meg ut en liten tur mellom to legebesøk i morgen!

Vel, på torsdag dro Kristin og jeg ut på tur! Jeg hadde gjort avtale om å låne Nilsebu igjen, og da gjorde det ikke noe at været var litt ugreit. Med på laget var Sindy, OG en pizza fra Pizzbakeren på Vik!

Den er jo veldig god, altså! Selv om den ble litt lunka på kjøreturen var den god som gull!

Etter å ha spist og fått en lunk i ovnen måtte vi ut å aktivisere de firbente!

Å kaste Kong er jo et supert alternativ i det været som ikke fristet til tur av noe slag! Bikkjene løper, og løper – det der synes de er veldig morsomt! Det eneste som trumfer Kong er nok Frisbee – da tar de helt av, ha ha!

Selv tilårskomne lapphundfrøkner lot seg friste og fikke en ordentlig raptus! Hun tok jo ikke poenget, som er å hente og levere, men å rase rundt med den i munnen, det synes hun var moro!

Etter å ha holdt på med bikkjene en halvtimes tid begynte det å mørkne.Vi trakk inn, og stokket kortene!

Det skal noe til å slå de to her når de rotter seg sammen, ha ha!

Allerede klokken 18 begynte det å mørkne….

….og da tente vi de relativt koselige, noe morbide lyktene til Kristin, ha ha! Det eneste positive man kan si om lysene i denne sammenheng er at de er økomomiske! De brenner jo en liten evighet!

Vi ble sittende å spille kort til det var på tide å legge seg. Jeg hadde en veldig dårlig natt, og ble sittende mye oppe – men, ikke noe verre enn vanlig! Klokken 0630 begynte vi å pakke oss hjem!

Takk for nok en fin tur, Kristin! Om bare et par dager pakker vi sekkene våre igjen – og jeg gleder meg!

 

 

Jubileum! Natt nummer 50 ute i år!

Når man jubilerer er det første som er riktig å gjøre å samle den trofaste gjengen! Det vil si at både Sindy og Kristin var med oss! Kristin har ikke vært med til Brekkebygda før, så da falt valget på gapahuken til Sokna jeger og fiskeforening ved Langvatnet. Der har jeg ligget flere ganger, men bare en gang tidligere i år.

Det er så smale benker på langsidene at det bare er fint å ligge inni for et menneske – med tre hunder, ha ha! Jeg husker jeg dro dit en gang i fjor da det regnet…. og nei, taket er ikke tett! Det gjorde jo ikke noe i går, for været var strålende!

Dette skuet møtte oss ved Breidablikk! En vakker høstdag!

Vel nede ved gapahuken utførte Kristin sitt faste ritual!

Det er å gi hundene godis. Det er ikke rart de bikkjene der er glad i tanten sin!

Etterpå var det vår tur!

Det sedvanlige turmåltidet; pølser! Og ja, det betyr jo enda mer godt til hundene – og det er dem vel unt!

En så fin kveld i oktober er jo nødt til å være litt kald! Jeg hadde vett til å ta ull under over, men ikke under, må vite. Og neste gang jeg skal ut på tur, da er det på høy tid å ta på seg Polecatstøvlene igjen! Joggeskoa jeg hadde på meg på denne turer var ikke spesielt varme. Kristin var, som vanlig, flinkere til å kle på seg, og hadde ull overalt, ha ha!

Det var tre ting jeg så frem mot i går. Jakob Ingebrigtsen sin 1500 meter, Manchester United mot Newcastle, og Real Sociedad mot Getafe.

Kristin er mer moderne enn meg og er innehaver av en Ipad! Der fikk vi se Jakob løpe inn til fjerdeplass. De andre resultatene jeg ventet på gikk akkurat like dårlig!

Disse to sørget for at hengekøya ble hengt opp på forsvarlig vis! Kristin ser ikke ut som hun ønsket den sussen veldig velkommen, ha ha!

Vi sirkulerte litt rundt for å holde varmen. På et tidspunkt mistet jeg votten min….

Tenk å få den tilbake på denne måten, da! Veldig flink gutt han, som vanlig!

Kristin hadde med en overraskelse….

Kakao! Det var godt med noe varmt!

Sindy tilbragte hele kvelden på et reinsdyrskinn i hjørnet av gapahuken, og fikk en godis i ny og ne servert på sølvfat! Så ikke ut som hun hadde noe i mot det, ha ha!

Det var tid for å kvalitetssikre hengekøya….

Se den fine gjengen der. da! Tre stykker i den køya tror jeg er maksimal utnyttelse…. vi hentet ikke flere, ha ha! Hørte Kristin si noe om at de var i ferd med å velte, men jeg sa bare neeeeeeeida, og fiklet med telefonen for å få frem kameraet, ha ha! De tok seg fint inn igjen da!

Etter at solen gikk ned åpenbarte det seg en vakker solnedgang!

Alldeles nydelig!

Klokka var ikke mer enn 1930 da vi pakket oss ned i posene fordi det var kaldt. Vi som lå ute i minus 18 i fjor vinter….. og vi er pysete allerede nå?! Kanskje vi herdes utover høsten? Det vil jo tiden vise! Vi gir ikke opp!

Jeg lå og leste Kepler’s Lazarus en stund, men mine vonde armer orket ikke holde boka så lenge. Jeg sykler mye for tiden, og det blir ikke armene bedre av, akkurat…. Men, hvordan skal jeg prioritere da? Jeg har aldri hatt troen på å legge seg ned og håpe ting går over. Jeg gjøre heller for mye i den enden av skalaen, ha ha!

Vi sovnet etterhvert, og vi våknet samtidig utpå natten. Vi trodde det var morgen, men klokka var 0030, ha ha! Hadde igjen noen timer før vi kunne pakke sammen! Jeg fikk varmen, jeg – men, Kristin hadde vært kald.

Nå skal jeg unne meg en dupp i badekaret – det unner jeg meg svært sjeldent…. det er dyr, må vite! Jeg har blitt gjerrig …. men, bare på egne vegne – da er det vel innafor!

So long!