Julekveld og natt ute! Nummer 74 i rekka!

Kall meg hva du vil, jeg vet jeg er sær, men jeg tilbragte altså selveste julekvelden og natten ved Tverrsjøen på Jevnaker. Jeg har tenkt på det lenge, men for noen dager siden så ikke langtidsvarselet på YR spesielt lovende ut…. de lovte at det skulle være rundt 10 minusgrader. Men, så endret det seg, og så bedre og bedre ut, dag for dag. Fasiten er at det var -7 grader da jeg kom dit i går ettermiddag, og -4 da jeg reiste derfra i dag tidlig. Akkurat passe, med andre ord! 🙂

I går var det, utrolig nok, bare gutta og jeg som var ute på tur! Falt meg ikke engang inn å spørre noen andre om å være med på en dag som denne!

Gutta løp rundt og lekte med en ball….

…og jeg fikk kjeft hvis jeg ikke sparket den avgårde fort nok! 🙂

Jeg var kjapp med å få fyr på bålet, det er jo så koselig! 

Blåtimen er noe av det vakreste som finnes, og må bare nytes!

Mot slutten av blåtimen åpenbarte det seg et rosaskjær på himmelen, og jeg fikk nyte en fin solnedgang!

Det var jo tross alt julaften, og jeg åpnet pakker før jeg reiste hjemmefra. Hadde jeg hatt snev av kreativitet hadde jeg selvfølgelig ventet og tatt de med meg… jeg var jo omringet av juletrær! På en annen side, når jeg aldri har hatt  juletre; hvorfor skulle jeg begynne nå? Ha ha!

Uansett; jeg fikk noen veldig fine gaver!!

Av Kristin fikk jeg en kjempegod stilongs fra Devold i merinoull. Den blir det ikke noe bilde av, for den hadde jeg allerede på meg! Tusen takk!

Av Unni fikk jeg disse fantastisk fine ullvottene med motiv i særklasse! Og enda fikk jeg ei pakke med håndvarmere, som siden det ble frost har blitt fast forbruksmateriell på overnattingturer! Tusen hjertelig takk!!

Av Sander fikk jeg denne fine turkoppen! Den skal bli en fast følgesvenn! Midt i blinken – tusen takk!!

Jeg har ved gjentatte anledninger klaget over at jeg ikke har kunnet lese om kveldene ute fordi jeg blir så kald på hendene. Problem solved! Jeg fikk deilige ullvanter som med et enkelt grep forvandles til fingervanter! Ikke nok med det, jeg fikk egenprodusert hals, spunnet og strikket av giveren, Hilde! Som om ikke det var nok fikk jeg også et gavekort på Magasinet på 1000 kroner!! En fantastisk gave! Tusen hjertelig takk!!

Jeg var så opptatt med å gjete gjeterhundene mine at det ble mørkt før jeg kunne finne frem maten. Det var folk som var ute og gikk på ski, og løypa passerer ikke så langt fra gapahuken, det er derfor jeg passet på at gutta holdt seg ved meg 🙂

Her er julemiddagen!! Ha ha! Råflott med ferdig oppskåret rå løk… jeg pleier ikke ta meg bryet med det 🙂

Gutta fikk så klart  både pølser og griseøre! 🙂

Vel, det blir aldri seine kvelder ute på slike ekspedisjoner på denne tiden av året. Jeg higet etter å prøve nyervervelsen; en Hagløfs gåsedunpose! Den veier 473 gram, Det er en type uten glidelås, men med drasnøring både i topp og bunn.

Det jeg erfarte i natt er at det blir for varmt med merinoull innerst, gåsedun i midten, og vintersovepose utenpå! Men for en behagelig varme dun gir, altså! Det er noe helt annet enn den syntetiske posen! Soveposen er også en gave! En god og varm takk til Hege for den! 🙂

Jeg sovnet omsider, etter å ha ligget og sett på at bålet brant ut.  Sov i variabel grad til klokka ble  0445, da orket ikke ryggen min å ligge der lenger. Jeg pakket sammen, og så gikk vi måneskinnstur! Månen lyste så fint opp, og det var stjerneklart og flott! Det er slike opplevelser som minner meg på at jeg faktisk liker vinteren! 🙂

Avslutningsvis må jeg skryte mer av disse støvlene jeg har fått av Shoeday. I går vasset jeg, bokstavelig talt, i snø lenge, og det var jo ganske kaldt. Jeg var ikke i nærheten av å være kald på beina! Kan ikke huske at jeg har hatt noen bedre støvler noen gang! Så takk igjen, Shoeday! De har dem på lager i størrelse 40-46, og de koster bare 599! Et varp, spør du meg!!

Ikke nok med at jeg overøses av nyttige gaver og gode produkter; bikkjene reiste mette og gode ut på tur, og det skylder vi Lady og Landstrykern er stor og god takk for!

Reisen hjem var som definisjonen på Winter Wonderland! Utrolig flott!! Jeg møtte ikke en eneste bil på turen hjem…. godt å vite at folk slapper av og nyter en rolig morgen! Jeg møtte bare på tre rådyr ved Borger, og en rev på Steinssletta!

Fortsatt god jul, folkens! Nyt, og ta vare på hverandre!

#nattinaturen #netterinaturen #vinternatt #vinter #jul #hektapåtur #liveterbestute #utno #nrkjul #frilutsliv #dnt #norskkennelklubb #fjelltid #blåtimen #gapahuk #winterwonderland #

 

 

 

Julebord i uteliggerlauget – innendørs! Og, ny sponsor!

For seks år siden leide Kristin og jeg ei hytte på åremål oppe ved Løvlia. Jeg har ofte ønsket meg tilbake dit, og nå fikk vi sjansen da den snille hytteeieren, Kristin Remme, spurte om jeg ville låne den! Selvfølgelig takket jeg ja til det!

Det er ei fin lita tømmerhytte, med en fin gammel låve på andre siden av tunet.

Vi kom oss ikke avgårde før det ble mørkt i går ettermiddag, men siden vi er kjent der fra tidligere var ikke det noe problem.  Det som var mest om å gjøre var å få varmet opp hytta. Med to gode svartovner er det ganske fort gjort.

I påvente av varm hytte var vi ute med bikkjene, som løp rundt og koste seg i mørket! Og her er det på sin plass å presentere min nye sponsor :

Butikksjefen i butikken på Kuben har bedt meg gjøre rede for bruksegenskapene for disse støvlene fra Pole Cat!

Her viser Anita frem støvelen. Vi er skjønt enige om at de ikke er spesielt pene, men det jeg kan si er at jeg er mektig imponert etter første forsøk. De er ikke bare vanntette, men også varmeforet med en egen sokk nedi.  Det er syntetisk yttermateriale og såle.  De er UTROLIG lette, og bare det er jo et stort pluss.  Jeg hadde litt problemer med å få sokken på plass i støvlene uten at den kladdet seg i tuppen, men når jeg fikk det på plass var den utrolig komfortabel å ha på seg!

Det var bare 4 kuldegrader i går, så jeg vet ingenting om hvordan den takler lavere temperaturer enda. Men, vi var ute et par timer og vasset i snøen, og de var rett og slett deilige å ha på beina! Jeg skulle ønske jeg hadde hatt tilgang til disse støvlene de fem årene jeg trente hund ute året rundt .. da hadde jeg nok blitt spart for mange, mange timer med kalde bein!

Det eneste minuset jeg må trekke frem, er at det blir umulig å tre på dem brodder, det er de rett og slett for store til over foten.

Min konklusjon er  : løp og kjøp! En stor takk til Anita hos Shoeday! Disse kommer jeg til å ha STOR glede av!!

Tilbake til julebordet i uteliggetlauget!

Når man har så få omdreininger at man ikke skjønner hvordan man skal få skrudd på solcelleanlegget må man lys opp på annet vis! Nei, da vi leide hytta var ikke anlegget montert. Det var ikke sånn at vi hadde hytta et år uten å skjønne noe av det, ha ha! Uansett er det mye koseligere med levende lys, og det hadde vi med mye av!

Se hvor koselig vi hadde det! Vi hadde med litt ekstra snop siden vi hadde julebord, og markerte det også i matveien….. vi hadde rå løk på pølsa i lompe! Ha ha! Vi er flinke til å gjøre ting enkelt og greit! 🙂

Som vanlig ble det tidlig kvelden hos oss, og 0800 var alle på beina igjen! Jeg gikk ut for å ta noen bilder av bikkjene, og fikk det ikke til å bli som jeg hadde tenkt, men – kudos til gutta for tålmodigheten og utførelsen!

Det nærmer seg slutten av året, og jeg er ikke helt sikker på om det blir flere utenetter i inneværende år.  Alt avhenger av været, egentlig. Men, så lenge jeg allikevel kan tilbringe netter i naturen med tak over hodet er jeg fornøyd jeg, altså! Time will show! 🙂

Nok en takk til Anita på Shoeday for støvlene, en takk til Kristin Remme for lånet av hytta, en takk til Sindy som igjen ville være med oss på tur, og takk til Kristin Welo for nok en koselig kveld!

Og, selvfølgelig retter vi også en stor takk til vår andre sponsor, Lady & Landstrykern! Vi kommer innom dere i morgen for å kjøpe julegodteri! 🙂

PS! Når du logger på blogg.no og finner ut at de har flyttet den til en helt ny, og annerledes plattform….. grrr! Ja, da tar det laaaaang tid å blogge, og jeg aner ikke hvordan den vil se ut! Det finner jeg ut NÅ!

 

 

 

facebook.com/landstrykern/

Reklame |

Igjen var vi så heldige at vi fikk med både Kristin og Sindy på tur, og denne gangen havnet vi i gapahuken på Kleiva, igjen! 

Allerede da vi kjørte oppover kl 15 hadde det begynt å bli fine farger på himmelen, og som alltid er utsikten fra Dronningveien fornøyelig! 

Jeg har hørt rykter om at det bygges en gapahuk inne ved Bureheim, så vi kjørte innover for å se om vi kunne finne den. Det gjorde vi ikke, så jeg må nok undersøke nærmere akkurat hvor den ligger – og om den er til almen bruk. 

Vi fant en gapahuk litt lenger inn, men den lå i tilknytning til ei hytte, og var åpenbart privat, så der nøyde vi oss med å ta et bilde før vi kjørte videre. 

Vi kjørte videre innover mot Midskogen, eller Midtskævven, som vi sier, ha ha! Det var postkortvakkert, og jeg ble minnet på hvorfor jeg liker vinteren, også! Vi stoppet langs veien og gikk til bikkjene hadde fått rast fra seg litt av energioverskuddet. 

Det var spektakulære farger på himmelen i går, og da skulle jeg helst stått på Kronprinsens utsikt og tatt bilder, men jeg har ikke annet å by på enn en juletretopp i solnedgang! ;.) 

Vi kom oss opp i gapahuken på Kleiva rett før det ble mørkt. 

Jeg oppdaget at låsen på Baggenbeltet mitt hadde gått i stykker – det er beltet jeg har rundt livet med bikkjene bundet i, til de som ikke skjønte fagterminologien, ha ha! Uansett da, så førte det til at bikkjene ikke var spesielt bra forankret i går kveld og natt. Alle holdt seg på plass. Om det skyldes lojalitet eller handling basert på vane vil jeg aldri få svar på! 🙂 

Det var bare tre kuldegrader i går kveld, men det er allikevel godt å ha et bål og varme seg på! Jeg har nevnt det tidligere, men i natt lå jeg og tenkte på det igjen… at det er vel så bra å ligge ute under slike forhold enn da det var 30 varmegrader døgnet rundt, mygg, knott, orm, klegg og beitedyr overalt! De tankene boblet ikke opp til overflaten før jeg, takket være varmeelementene, fikk igjen varmen på henda og på beina, altså! Ha ha! 

Igjen fikk jeg servert en kopp kakao ved bålet! Takk for sjenken, Kristin! Og takk for at du er så sporty at du blir med meg ut så ofte…. det er du jo faktisk hele alene om! 

Kl 0600 hadde ryggen min fått nok, da blei det liv i leieren, og alle så ut til å ville hjem igjen! Borte bra, men det er slett ikke verst hjemme. heller! 

Nå tror jeg ikke det blir flere overnattinger ute før i neste uke. Jeg skal riktignok på en utflukt, men det er av det ekstremt urbane slaget, tro det, eller ei! 

#nattinaturen #netterinaturen #liveterbestute #hektapåtur #friluftsliv #utno #krokskogen #nordmarka #hundogfritid #nordiclife #stjerneklart #vinter #kleiva

 

 

 

facebook.com/landstrykern/

Reklame |

Allerede fra jeg våknet i dag var jeg fast bestemt på å ligge ute i natt! Det er en stund siden jeg har vært ved Tverrsjøen, så valget var enkelt – det var dit vi dro! Det var bare meg og gutta i dag, og vi reiste avgårde, glade og optimistiske! 🙂

Vi ankom Tverrsjøstallen rett før 1530, og da var det oppholdsvær og 4 kuldegrader – perfekt, egentlig! Jeg hadde selvfølgelig sjekket YR før jeg reiste, og de påsto at det skulle snø lett fra ettermiddagen og utover noen timer, det bekymret meg ikke. 

Gutta fikk jakker på, og løp rundt og koste seg. Jeg passet på så de ikke løp ut på isen, som nå dekker hele vannet, men jeg stoler absolutt ikke på at den er sikker enda. Den buldret og braket innimellom, så den er i ferd med å feste grepet. 

Jeg hadde det varmt og godt, men kjedet meg litt alene – har blitt for godt vant med selskap av Kristin på tur! Jeg kjedet meg faktisk så mye at jeg lagde en Snap, som jeg tror ble sendt avgårde noe amputert…. jeg sang nemlig en strofe av “Nu tennes tusen julelys”….. får jo bare håpe og tro det ikke kom med. Og nei, jeg er ikke full, ha ha! 🙂

Blåtimen er helt fantastisk på skauen, og den blir ikke dårligere av et bål med på laget! Jeg satt på reinsdyrskinnet og leste Mikkjel Fønhus da det begynte å snø. Det ble jeg jo ikke overrasket over…. men, mengden – det var jeg ikke helt klar for. Det, i tillegg til at den etterhvert ikke bare kom ned, men også bortover gjorde av det ble vanskelig å finne le…… og da ble frk,Hæhre noe skeptisk. Natten ville blitt lang på den måten. Så – tross varme og gode bein fikk jeg plutselig kalde føtter!! 

Sengen var allerede rigget til for natten, men jeg stappet soveposen ned i trekket sitt igjen, tok reinsdyret under armen og satt fart hjemover! Det var kanskje veldig pysete, men her jeg sitter med beina på bordet kjennes det ut som en ok avgjørelse!

Jeg prøver sikkert snart igjen! 🙂

 

facebook.com/landstrykern/

Reklame |

I dette prosjektet mitt med å tilbringe netter i naturen har tre av de 72 jeg har ligget ute blitt tilbragt i Vassfaret. En natt ved Nevlingen, en natt ved Fønhuskoia, og den siste natten sammen med Kristin og Lise ved Aurlandsfjorden. På den siste turen stoppet vi ved Skrukkefyllhaugen for å ta noen bilder og beundre stedet. Nettopp fordi dette prosjektet handler om å ligge ute lagret jeg Skrukkefyllhaugen i bakhodet! 🙂 Nå, de siste ukene når det har vært kaldt og vått vær om hverandre gikk tankene tilbake til denne fantastiske plassen. Prosessen fra tanker til handling var veldig rask! Kristin sa om alltid ja til å bli med, og folket hos Vassfaropplevelser svarte raskt og var veldig greie å forholde seg til! Tusen takk for det! 

Vi reiste hjemmefra klokken 11 i går. Sperillen freste hvitt mot oss da vi nærmet oss Nes, og da vi krysset brua der var det som å skru over en bryter til å bli full vinter! Det var friskt med en sur nordvestlig vind, men bare 5 kuldegrader. 

Det første vigjorde da vi kom til Skrukkefyllhaugen var å hente ved og fyre opp i ovnen. Og mens den blir varm skal jeg fortelle litt om plassens historie. 

Plassen er av de gamle boplassene i Vassfaret. Den ligger på en haug ovenfor vannet Skrukkefylla. Navnet betyr at det var et godt fiskevann hvor en kunne fylle fiskekrukka (skrukke – en fiskeveske av bjørkenever). Plassen ble ryddet rundt 1840-1850, og den eneste barnet som levde opp var Berte, som ble født i 1854. I 1891 giftet hun seg med en halling, Ola. De flyttet til Hallingdal noen år, og da de kom tilbake til Vassfaret var stua på Skrukkefyllhaugen nedbrent. Muligens var det fattigstyret i Hedalen som jaget dem og brente ned stua da de var borte. 

Berte og Ola fikk bo i Hallingvika på Flåsida av Aurlandsfjorden, og der ble de som de siste fastboende i Vassfaret til de flyttet til Flå i 1921. 

Nåværende eiere tok over plassen i 2005. og synes det var synd at plassen skulle bli helt borte. Skogen ble rydda og kulturlandskapet kom raskt tilbake. I 2012 ble stua satt opp, og i 2013 låven, og fjøset i 2014. Tunet på Skrukkefyllhaugen er nå slik som de tror det var fra opprinnelsen. Informasjon er hentet fra www.vassfaropplevelser.no.

Vel, vi var ute en god stund. og hadde det vært et kamera med film i hadde rullen vært tom! 

Bikkjene raste rundt og koste seg! Da vi kom var det ikke brøytet, og ikke bilspor lenger inn en avkjøringa til Vassfarkoia, og det var fint, for da visste vi at det ikke var noen andre i nærheten. Ikke at det hadde gjort noe, altså! Men, da passer jeg selvfølgelig på dem på en annen måte. De her har aldri stukket av! 🙂 Sindy var også med, og hun glemmer seg bort litt innimellom og snuser avgårde i sin egen verden, men er aldri langt unna! 

Vi ble imponert over hvor fort hytta ble varm! Vi var forsåvidt ute en god stund, men da vi gikk inn kunne vi skrelle av et par lag ull! Så var det bare å brette opp armene og stokke kortene!

De to her rotta seg sammen mot meg med en gang! Ha ha! Linus er glad i tanta si, han! 

Tiden går fort i godt selskap, og plutselig var det mørkt ute! 

Da ble det, om mulig, enda koseligere inne! For ikke å snakke om ute…. 

Dette er stua, og fjøset er i bakgrunnen. 

Det var en helt utrolig stjernehimmel vi nøt synet av da vi gikk kveldstur med hundene. Vi hadde Kasiopeia og Karlsvogna rett over hodet, og de som kalles 7-stjernene var et iøyenfallende syn! De heter Pleiadene, og befinner seg i stjernetegnet Tyren. 

Godt plassert inne i varmen igjen ble det mere kortspill… 

… og, han her har pokerfjes! Ha ha! 🙂

Vi pleier aldri å innta forfriskninger på disse turene våre. Det har vi rett og slett ikke behov for, og det er også bra teit når man skal kjøre bil tidlig på morgenen. 

I går, derimot, bestemte vi oss for å skeie ut litt! Som dere ser var det ikke akkurat i stor skala! 🙂

Vi er ikke natteranglere heller, så det ble tidlig stille og mørkt på Skrukkefyllhaugen! Jeg sovnet med en gang, og da jeg våknet igjen hadde jeg ingen kjente parametre å gjette klokka etter! Hjemme er det jo dessverre sånn at jeg kan vurdere klokka etter trafikken på veien. Etter en stund sjekket jeg, og ble skuffet over at den var 0045! Det er dumt når du er lys våken! Jeg sovnet omsider igjen, og våknet igjen 0400! Da sto jeg opp og fyret opp i ovnen, og gikk og la meg igjen. Det er så deilig å koble ut alle andre sanser enn hørselen, og nyte lydene fra den fine vedovnen! 

Jeg ga opp soving, og sto heller opp for å lese Mikkjel Fønhus klokken 0445! 

Det henger bilde av han på veggen i stua, og da er det jo ekstra stas å lese noe han har skrevet. Jeg begynte å lese en novelle om Buhunden Lydon, noe som burde være morsomt for mine venner som har denne rasen den dag i dag! Han var en tøff gjeterhund; denne Lydon!

Jeg ble ikke sittende lenge før Kristin sto opp. Og da var det bare å stokke kortene igjen! En koselig morgenstund! 

Vi måtte skrive i Gjesteboka, og det ser ut som Linus ville ha et ord med i laget om hva som skulle skrives der! 🙂

Da det lysnet av dag begynte vi å rydde og pakke, før vi vasket oss ut! 

Bilen påsto at det var 10 kuldegrader da vi startet på hjemreisen! Friskt og godt! Vi stoppet ved Aurlansjorden for å ta noen bilder…. 

… vi gikk glipp av det meste av rødskjæret som var på himmelen i dag tidlig, men det gjør så til de grader ingenting!

De tre her, Kristin og undertegnede var så innmari enig om at dette var en helt fantastisk opplevelse! Takk til Bjarne og Marit som eier stedet for at dere gjør det mulig for oss å få oppleve så mye av sjelen og tradisjonene som ligger i dette! 

All respekt til Berte for det livet hun levde! Kudos!! 

Denne natten kommer ikke med i tellinga, men det var nå allikevel den beste av dem alle, og vi kan vel trygt konkludere med at natten ble tilbragt i naturen!