Fra kronidiotisk til fantastisk i Vassfaret!

Det har vært stille fra meg en stund. Jeg har måttet ha fokus på leger og sykehusavtaler, og er fremdeles ikke i form til å legge ut på tur alene. Fordelen med det er at jeg alltid har selskap, selvfølgelig! 🙂 Denne gangen var det Hilde som var så sporty at hun tok turen fra Hamar for å bli med inn til Skrukkefyllhaugen som jeg alltid skryter hemningsløst av, som seg hør og bør!

Hun spurte før hun reiste fra Hamar om veien inn ble brøyta, og fikk et jaaaaaaa, så klart, fra meg! Vel, vi møttes på Nes. Hun hadde kjørt en bakvei fra Gjøvik om Dokka som ikke fristet til gjentagelse, ihvertfall ikke på dette føret.  Vi la i vei, og plukket opp nøkkelen på avtalt sted. Da vi kom til bakken opp i mot bommen på Vassfarvegen åpenbarte det seg det faktum at det faktisk ikke var brøyta, tross mine høylydte forsikringer om sådan! Ja ja, tenkte jeg – det går sikkert fint… jeg har jo tross alt en Pajero! Jeg var på ingen måte sikker på om bilen til Hilde bak meg trakk på alle fire hjula, ikke stoppet jeg og spurte heller, ha ha! Hun fulgte så lett etter i sporene mine at jeg bare fortsatte innover. Jeg hadde ikke kjørt langt da jeg fikk min første whiteout. Farten var selvfølgelig ikke høy så stoppet fikk jeg jo. Jeg måtte redusere farten betraktelig, og gravde meg frem i 15-20 km/t.  Det begynte å kladde seg til da all snøen jeg virvlet opp dekket vinduet hele tiden, og vifta fikk dårligere og dårligere effekt. Vindusviskerne gikk for fulle mugger og iset såklart konstant.

Slik utartet ferden seg….. ! Vi hadde ikke så mange andre alternativer enn å fortsette å grave oss innover. Vi hadde for lengst passert grensa for dekning på mobilene, det var ingen steder å snu, og det var ikke et alternativ å begynne å rygge ut igjen med null sikt.  Jeg hadde konturene etter et bilspor å navigere etter, men de tok slutt da vi kom til Aurlandsfjorden. Like etter var jeg godt nedi ei grøft en tur…. kom meg heldigvis opp igjen uten problemer, Like etter sluttet rett og slett vindusviskerne mine å virke, og det er et STORT problem i den settingen. Mitt eneste alternativ var å kjøre med tomskallen ut av vinduet, og navigere etter det jeg så av brøytekantene fra forrige snøfall… og igjen er konturer et riktig ordvalg. Herre min HATT så letta jeg var da vi endelig kom frem til Skrukkefyllhaugen! Det var jo på ingen måte sånn at problemene våre var løst. Hvis ingen kom og brøytet ville vi stått ovenfor det samme helvete på tur ut igjen i dag….. Hilde var HELT sikker på at ingen kom til å brøyte, og jeg var sikker på at det ville vi bli brøyta, Jeg orket rett og slett ikke tanken på å returnere på samme vis, ha ha! Selvom det var deilig å komme frem, får man ikke slappet av og kost seg som vanlig, så lenge man er usikker på hvor store problemer man har i møte dagen etter.

Vi forta oss å få fyr i ovnen og bar bagasje.  Jeg visste at det hadde vært folk der dagen før og måket. Det var sikkert Bjarne og Marit som eier stedet; tusen takk for det!  Men, igjen da –  det hadde snødd så mye over natten at vi vasset i snø godt over kantene på mine fantastiske Polecatstøvler!

Det var en blid og fornøyd gjeng som poserte på låven! Bikkjene mine og Sindy veit jo hvor stas det er å være hund på Skrukkefyllhaugen. Huskyfrøkna fra Hamar koste seg også, så det ut til. Hun ble bundet i langline og fikk  utfoldet seg tilstrekkelig,

Skrukkefyllhaugen kledd i vinterdrakt er vakkert!  Jeg er veldig fornøyd med å bo i et land med fire årstider, og synes hver og en har sin sjarm. Jeg er HELT sikker på at når jeg legger meg ute igjen når myggen og knotten begynner å surre, ja da kommer jeg til å savne utenetter i kuldegrader!

Vel. vi måtte gjennom den sedvanlige fotograferingen av hunder i hullet i veggen på låven!

På denne turen er Sindy den soleklare vinneren! Har du sett noe så vakkert som dette ansiket, da?

Vi gikk en tur på veien, og alle bikkjene virket fornøyde da vi trakk inn. Vi hadde booket Fjøset i tillegg til stua, men vi var litt forsynte av prosjekter etter ferden inn, så vi valgte å la være å fyre opp to steder, og blei enige om å dele stua. Det var ikke noe problem heller siden alle hundene gikk så godt overens.

Det tok ikke lang tid før vi var i gang med terningspillet Titusen, Jeg har aldri spilt det før, men det var en artig forandring fra kortspill.

Sorry tok ansvar for å temperere rødvinen til Hilde, mens mine ølbokser sto ute på trappa. Et klokt hode foreslo at jeg skulle ta dem inn før de frosset helt. Neeeeeeeida, svarte jeg – og fikk NESTEN helt rett i at det var unødvendig, haha!

Klokka 19 hørte jeg en lyd, og jommen kom ikke traktoren for å brøyte! Vi hadde, i mangel av andre muligheter, parkert nesten midt i veien, så jeg duret ut. Ut av traktoren kom det ikke bare en, men tre stykker! Et par, med en liten hund som fikk komme ut å leke litt med våre hunder. I desperasjon spurte jeg om de visste noe om defekte vindusviskere, og de var så snille og greie at de før jeg visste ordet av det hadde åpnet panseret og funnet sikringsboksen! De fant dessverre ikke feilen, men de fikk mange hjertelige takk for forsøket . Han var sindig og traust denne karen, og sa tørt at han nok ikke hadde forventet folk innover der i dag, nei! Han kunne også fortelle at det hadde kommet 42 cm siden sist han hadde brøyta!  Men, det stoppet jo ikke oss, haha!

Vel inne i varmen igjen var det lettere å slappe av, da vi visste at ferden ut igjen ville gå bra!  Det var på tide med litt mat, og som vanlig gikk det i pølser, lomper og løk – og øl, ull og potetgull! Det enkle er så til de grader det beste, spør du meg!

Helt siden jeg var russ….. det er forøvrig 30 år siden i år, skrekk og gru, men poenget var at jeg som russ styrtet en vinflaske for å få kork i dusken på lua! Etter det har jeg avskydd rødvin.  I går gjorde jeg et tappert forsøk og tok i mot oppfordringen om å smake – gjentatte ganger, Og jeg kan, fremdeles ikke, på NOEN som helst slags måte skjønne hva som er godt med det! Det må da være en fordel, tenker jeg, ha ha!

Vi ble sittende å skravle og spille til midnatt! Da var det duket for en siste tur  ut i den vakre vinternatten med hundene! Det var bitende kaldt,  men stjerneklart og ubeskrivelig flott!

Etter en god natts søvn sto jeg opp kl 0830. Det var luksus, for Hilde er mer morgenfugl enn meg, så hun hadde vært oppe et par timer allerede, så hytta var varm og god!

Som ung hadde jeg huskyer, og drev med hundekjøring. Jeg fikk min første husky da jeg var 11 år gammel, og hadde i en alder av 14 grini meg til tre til! Jeg avanserte fra snørekjøring til firespann med nomeslede. Kort oppsummert hadde jeg huskyer til jeg var 25 år, men valgte da andre raser. Med denne fine huskyen til Hilde, Kaisa, med på tur hadde jeg en visjon om å sveve avgårde med henne i front av et trespann med mine to gutter bak! Jeg hadde faktisk troen på det helt til vi begynte å koble sammen dette “spannet”, haha! Gutta mine har jo aldri vært koblet på den måten, de har bare hatt frihet i vifteform.  Vel, vi kom oss avgårde og skøyt fart. Da gikk det så fort at jeg ikke turte å ta de bildene jeg hadde sett for meg, og ihvertfall ikke filme!, haha!  Gutta prøvde å bytte side, og skjønte ikke noe av koblingen, så jeg måtte gjøre mitt ytterste for å få stoppet denne trekkhunden med vedheng!

DETTE er det jeg klarte å få dokumentert fra det prosjektet, haha!! Gutta løp tilbake, Sindy, som ikke var med i oppsettet i utgangspunktet endte hos meg… men,  det overordnede målet lyktes jeg med; det var å fortsatt ha polarhunden i kobbel hele veien! Så, jeg skal gi deg “sveve avgårde” med et trespann, jeg – haha!! 🙂

Det var 20 kuldegrader i dag tidlig!  Da er det godt å ha ullvotter strikket av bestemorhender!

Vi ryddet og pakket oss ut fra Skrukkfyllhaugen for denne gang! Jeg måtte komme meg avgårde til verksted med bilen for  å få vindusviskerne tilbake i drift, det er jo en smule hasardiøst å kjøre uten. Hadde flaks med været i dag da, det var jo strålende sol og tørt på veiene!

Turen ut fra Vassfaret var helt vidunderlig vakker! DET var winterwonderland,det!

Jeg kjørte rett til Mekonomen på Helgelandsmoen.  Det eneste jeg måtte vente på var at mekanikerne spiste opp lunsjen sin, så hentet de bilen min inn med en gang! Jeg fikk den tilbake etter et kvarter. Da var feilen fikset, og jeg slapp å betale en eneste krone! Det er service det, www.mekonomen.no !! Det fortjener de litt reklame for, og jeg er selvfølgelig lettet over at det var så enkelt å fikse!

Konklusjonen etter nok et opphold på Skrukkefyllhaugen er at jeg garantert kommer til å returnere – og det så fort jeg får med meg noen igjen! Jeg er HELT sikker på at det hadde vært brøyta hvis man kunne forutsett at det skulle snø SÅ mye, Det kom mye mer enn det jeg selv så av spådommer på YR før jeg reiste opp.

Så; tusen takk for denne gang, Skrukkefyllhaugen!

Trøtte, mette og fornøyde hunder ligger i sofaen og dørmmer! Takk for maten, Lady og Landstrykern!

Og Shoeday, dere får besøk på Hamar! Hilde vil også ha Polecatstøvler!

 

DET var natt i naturen det! Ny kulderekord! :-)

Vi, som i Kristin og jeg, gjorde avtale i forrige uke om å sove ute denne natten. På hver vår tue fulgte vi med på YR, og fikk med oss at spådommene sa at vinterkulda skulle komme. Det stoppet ikke denne gjengen!

Vi var enige om at vi jo bare kunne dra hjem hvis det ble for galt, men – vi gir oss jo ikke uten kamp, haha!

Vi fikk låne den fine gapahuken på Veme av Anne og Lars – igjen! Det er vi utrolig takknemlige for! Tusen takk for lånet nok en gang!

Vi kom dit like før klokka var 15, og da var det jo bare 6 kuldegrader. Vi hadde med oss så mye ved at vi bar oss skakke den lille veien opp i skogen – vi skulle ihvertfall ikke mangle det!

Med mottoet “alt for bloggen” tok jeg noen bilder av tilgjengelige modeller…

…og de tre her kvier seg ikke for å posere, flinke som de er!

Nå har vi jo så mye tur-utstyr at vi jo er nødt til å benytte det til noe…

…. og det gir turene en ny dimensjon!

I går falt valget på lapper…. relativt stor variasjon fra pannekakene vi hadde på forrige tur, ha ha!

Det tar litt tid å vende seg til varmen fra primusen, og ikke bare finne den perfekte steketemperaturen, men også få stekt andre steder enn bare på midten! I jakten på den perfekte lapp havnet et par prøver i gapet på hundene, og det hadde de ingenting i mot! 🙂

Dette er det eksemplaret som var nærmest perfekt – og ja, den smakte like godt som den ser ut!

Det begynte å mørkne, og temperaturen begynte så smått å synke.

Gutta krutt er veldig greie å ha med å gjøre, altså! Det holder liv i Instagramkontoen min! 🙂

Selv om lapphunden Sindy har mye pels valgte jeg å ta med et ullteppe til henne siden det skulle bli kaldt. Gutta har jo dekken på. Og som hun koste seg under teppet!

Hun rikket seg ikke av flekken før vi måtte ha henne ut for å tisse før natten, Og, når hun la seg igjen….

…joda, hun ligger der på reinsdyrskinnet innenfor Sorry, haha! Jeg pakket henne godt inn, og hun gryntet av velvære og ble faktisk liggende akkurat der hele natten!

Linus ble pakket inn i teppe han også, og det så da virkelig ut som at han hadde det greit. Han lå ved hodeenden min hele natta! Da jeg våknet i dag tidlig var det ikke jeg som hadde den nedre delen av vinterposen, det var det Sorry som hadde, og det unnet jeg ham, så klart!

Vi drakk minimalt i går kveld, inspirert av tanken på å slippe å måtte opp for å tisse. Den strategien kan vi bare droppe, for vi måtte opp begge to, og jeg var først ute, allerede 2130… veldig irriterende, men vanskelig å komme unna! Det var bare å ta fart og få det unnagjort!

Temperaturen fortsatte å synke, og da jeg var oppe 2130 var det – 12… sånn omtrent det YR hadde lovet at det skulle bli, så vi slo oss til ro med det. Kristin hadde laget seg en fiks ordning og sydd sammen en dundyne som hun skulle ha nedi soveposen, og det ble redningen hennes. Jeg har den tynne Hagløfsdyna, og den har bare åpning i toppen og i bunnen, ingen glidelås. Når jeg har klart å tre meg inn i den, og så skal dandere den derre syntetiske posen utenpå og over…og bak, må vite! Den manøveren er en hel operasjon, faktisk, haha!

Jeg hadde hverken lue eller votter, men det bare fordi jeg har den nye Aklima-genseren med ballaklava som jeg nevnte etter forrige tur… den kan jeg anbefale på det varmeste! Jeg hadde bare den, og en jakke til kl 179 fra JULA. og det gikk faktisk bra!

Vel. alle i leiren sovnet. Jeg var våken et par ganger og telte over hundene! Ikke fordi jeg hadde glemt hvor mange jeg hadde med meg, ha ha! Men, fordi gutta mine var løse – og de var akkurat der de skulle være – tett inntil meg!

Kl 0545 måtte jeg opp å gjøre et nødvendig ærend igjen, og da bestemte vi oss for at nok var nok, for denne gang, så da begynte vi å pakke. Fjernkontrollen til min Webasto rakk heldigvis ned til bilen, og ha en varm bil er jo så mye bedre å komme tilbake til etter ei kald natt.

Vi skjønte jo at det var kaldt, men innså ikke akkurat hvor kaldt det var før bilen ga oss fasiten…

…det er et dårlig bilde, men det står altså beviselig – 19 grader!! Jeg kjente jo at det var kaldt da vi pakket sammen. Liggeunderlaget mitt kjentes ut som et isflak, og jeg fikk neglsprettfølelse av å stappe nedi soveposen, haha!

Noen har ment at vi er gærne før, hva sier folk nå, mon tro? Haha! Ja ja, folk får mene hva de vil. Jeg synes dette var gøy, jeg! Men, jeg er ikke HELT sikker på om jeg har lyst til å slå denne kulderekorden!  Det vil tiden vise!

En STOR takk til Kristin som er så til de grader sporty at hun blir med! Og takk til SHOEDAY for varme bein, helt til jeg tok dem ut av støvlene og ned i soveposen!

Og selvfølgelig retter vi en stor takk til Lady og Landstrykeren som serverer hundene god mat!

#netterinaturen #nattinaturen #fjelltid #liveterbestute #hektapåtur #primus #nordiclife #gapahuk #utno #natur #nrknatur #uteligger #medhundpåtur #finsklapphund #australiansheperd #vinter #aklima #shoeday #polecat #hagløfs #mammut #ajungilak

Ny natt på Skrukkefyllhaugen i Vassfaret!

Siden Kristin og jeg var på Skrukkefyllhaugen for første gang i begynnelsen av desember har jeg selvfølgelig lengtet tilbake! Jeg har skrevet om stedet tidligere, og skal ikke gjenta meg selv, men hvis du følger denne linken kan du lese om den, og ikke minst Berthe som bodde der!

Skrukkefyllhaugen

Der kan du også finne informasjon om hvordan du går frem for å leie stedet.

Denne gangen var det Unni og Vilje som lot seg friste til å bli med oss på tur!

Og Sindy, selvfølgelig, hun ville også være med oss!

Vi kom dit ved 13-tiden i går, og det alle første vi måtte i gang med var selvfølgelig å få fyr i ovnen. Det var jo ikke akkurat sprengkaldt, så det gikk greit å få varmen i stua.

I følge Unnis mor har hun vært på Skrukkefyllhaugen som barn, og har angivelig også ligget over der i telt. Dette husker ikke Unni noe av, men hun leste seg opp om både plassen og selve Berthe Skrukkefyllhaugen i den fine boka om Vassfaret som ligger i hytta.

Vi var ute en god stund, og som vanlig ville jo jeg ta bilder! Det er det vel ingen som er spesielt overrasket over, vil jeg tro! 🙂 Dette hullet i låveveggen har jeg stor glede av, og bikkjene stiller velvillig opp som modeller! Synd det ikke var plass til fjerdemann også!

Vi gikk tur i nærområdet, og bikkjene løp og kosa seg masse, de var ikke bare modeller, altså!  🙂

Vi holdt oss innenfor rekkevidde av plassen, så vi kunne stikke innom å legge i ovnen innimellom!

Det er flere som har stilt spørsmålstegn til hva i vide all verden jeg skal dit å gjøre, uten dekning, og greier….. og jeg kan jo ikke fatte og begripe at ikke alle ser sjarmen i det her! At smaken er som baken er sikkert og visst, og jeg er veldig fornøyd med min! Som om alle skjønne hvorfor jeg ligger ute så fort anledningen byr seg…. Det tror jeg folk har enda vondere for å forstå, ha ha! Komfort er ikke alltid nøkkelen, synes jeg, da!

Bikkjene roet seg etter å ha fått mat, og vi varmet pølsevann på komfyren. Vi har en tendens til å ikke gjøre det mer avansert enn som så! Igjen da, så skeiet vi ut med rå løk, ha ha! -)

I påvente av varm mat begynte vi å spille kort, og jeg lærte Unni et spill som Kristin og jeg spiller. Hun lærer fort, for jeg fikk juling allerede på det andre forsøket 🙂

Vi var ute med bikkjene innimellom, det var så stjerneklart og fint, men det kom noen solide vindkast i løpet av kvelden så en nesten skulle tro at Berthe sjøl rista i veggene!

Jeg kunne hatt bruk for mitt ordentlige kamera her også, ikke bare i Tisleidalen i helga. Jeg må gjøre alvor av å ta det i bruk igjen!

Kvelden gikk fort, og for aldrende damer blir det ikke seine kvelder, ha ha!

Vi var oppe igjen rundt 8 i dag tidlig, og i påvente av dagslys spilte vi enda mer kort, vi! Og mens vi satt der begynte det å snø svære filler! ingen av oss er gode på øyemål, men det må da ha kommet et sted mellom 5 og 10 centimeter på kort tid! Stedet pakket inn i nysnø var et fint skue!

Klokka var rundt 1030 da vi vasket oss ut og låste døra etter oss for denne gang! Vi kjørte en tur bortom Nevlingen, og vaklende på noen isflak fikk jeg tatt dette bildet av våre flotte følgesvenner…

…..er de ikke en fin bukett? 🙂

Så gjensto bare turen hjem!

… og i dette scenariet er det jo bare å nyte veien tilbake til sivilisasjonen.

Jeg håper å få med meg en følgesvenn igjen snart, og hvis noen andre lurer på veien dit kan dere spørre denne kjekkasen her…

… han er alltid på tilbudssiden! 🙂

Tusen takk for denne gang, Skrukkefyllhaugen!

Og takk til Lady og Landstrykeren for mette hunder…

…og til Shoeday for varme, tørre og behagelige støvler!

#vassfaret #valdres #påturmedhund #skrukkefyllhaugen

 

 

 

Vakre Valdres! Hyttetur i Tisleidalen!

Jeg er heldig! Jeg ble invitert tilbake på den fine hytta til Hilde i Valdres. Da må vi ha oppført oss relativt bra forrige gang, haha! Disse “vi” jeg snakker om er selvfølgelig bikkjene og meg! Det er jommen raust å invitere inn hele bølingen, det medfører jo utvilsomt behov for ledig plass i støvsugerposen! 🙂

Jeg ble ønsket velkommen til Tisleia av en fargerik solnedgang, og en praktfull blå himmel! Problemet var å få tatt bilde av det langs veien, det var jo trafikk en fredag ettermiddag, må vite! Jeg vrengte over i en oversiktlig sving og fikk tatt dette bildet før jeg måtte kaste meg avgårde igjen! 🙂

Tradisjonen tro, for det kan man vel kalle det når man har gjentatt noe to ganger? Uansett, vi, eller Hilde, strengt tatt, lagde god mat, og vi ble sittende å skravle ut i de små timer! Veldig koselig!

Lørdag formiddag tok vi turen ned til Fagernes for å gjøre et bittelite ærend på Vinmonopolet. Jeg så et skilt til Valdres Folkemuseum, og jeg har nå blitt så gammel at jeg synes det fristet å gå dit! Og det angrer jeg ikke på, altså! Det var mange, praktfulle gamle bygninger!

Gutta var, som vanlig, flotte og samarbeidsvillige modeller! Det var nesten ikke folk der, for selve museet var stengt, men det er jo fritt frem rundt bygningene. Det er nok mest attraktivt på sommertid, for vi vasset rundt i snø overalt!

Noen av bygningene hadde slike vakre mosaikkglass! De er utrolig fine!! Kan ikke huske å ha sett slike vinduer på andre, gamle bygg, men – det er jo strengt tatt ikke så mange år siden jeg begynte å bry meg om å se etter, heller! 🙂

Jeg kunne holdt på blant de gamle bygningene en evighet, men vi ville jo opp på fjellet også! Jeg synes selv jeg tok noen fine bilde oppe på Tisleia da vi var der i de flotte høstfargene, så jeg gledet meg til å gjøre et forsøk på å gjengi vinterstemning denne gangen.

Det var ikke så lett det!

Skogshorn i Hemesedal er fin, uansett! Men, når de buskene i forgrunnen var gule og oransje skapte det mer liv i bildet.

Vi var heldige, og fikk servert slike vakre skyer! Det er noe av det fineste jeg vet!

Veien vi kjørte på hadde et kjempeglatt isdekke, så det var nesten skummelt å gå ut av bilen!

Men, når vi kom frem til Flya måtte jeg ut, og måtte vasse i snø, for dette motivet ville jeg ikke være foruten! Det er altså så fint, og det kunne vært gøy og tatt et ordentlig bilde med kamera, stativ og litt lang lukkertid… kanskje ved neste korsvei! 🙂

Vi fant en vei som var brøyta før, men ikke etter siste snøfall. Der var det fint å gå tur med gutta, som var yre av glede for å kunne løpe løse! Det kan de rundt hytta også, og det er så deilig – for alle involverte parter! 🙂

Hilde var sjåfør, og vi ble transportert rundt i en RAV.  Håper de ikke la igjen mye hår baki der! 🙂

Det nærmet seg ettermiddag, og det var et flott lys over Tisleifjorden, retning Gol! Jeg var veldig interessert i nok en praktfull solnedgang, og prøvde å somle så klokka skulle gå litt fortere, ha ha! Vi valgte til slutt å kjøre ned igjen til hytta, og Hilde fikk rett i at det ikke ble noe jeg var lei meg for å gå glipp av! 🙂

Vi hadde tenkt å sitte ute å fyre i bålpanna, men da gradestokken i løpet av middagen sank fra -10 til -13 valgte vi å forbli inne og fyre i ovnen  i stedet for! Og det ser da ut til at alle koste seg! 🙂

Vi tok, mildt sagt. tidlig kvelden! Gamle damer må hvile etter utskeielser kvelden før, og en dag med mye frisk luft, ha ha!

Vi sto opp tidlig, og jeg kjørte hjemover i kaldt, flott vintervær, med variabel grad av farlig lav vintersol midt i trynet! Måtte stoppe på Bagn å vaske vinduer! 🙂

Tusen takk for nok en hyggelig helg i Valdres, Hilde! Jeg gleder meg allerede til neste gang!! 🙂

Ps! Hva jeg hadde på beina, sa du?

Polecatstøvlene fra Shoeday, selvfølgelig! Alltid varmt og tørt!

Og bikkjene holdt seg gode og mette med mat fra Lady & Landstrykeren!

Takk skal dere ha! 🙂

 

 

 

 

Natt nummer to ute! Primus, pannekaker, og….. nordavind!

Igjen var det denne fine gjengen her som dro ut på tur i går, og igjen falt valget på gapahuken ved Tverrsjøen på Jevnaker. Vi er nok ikke tøffe nok til å gå ut og legge oss i en snøhaug midt ute i skauen, så det må bli gapahuker en stund fremover nå. Det får holde at vi må måke, for gulvene i gapahuken vi lå i i natt var dekket av snø da vi kom!

Bikkjene var yre av glede over å være ute på tur igjen, som om vi ikke går tur når vi ikke tilbringe natta ute! 🙂

Trenger ikke be vakre Sorry to ganger om å posere, han veit hva han gjør den gutten der!

Vi fyra opp bål med en gang. Det er godt vi vet hvor bålplassen er, for vi vasset i snø opp til knea her og der. Vi skjønte fort at det kom til å bli fine farger i solnedgangen…

…. og, som alltid er det umulig å gjenfortelle hvor fint det egentlig var! 🙂 Det er flere som sier at de kunne tenke seg og bli med meg ut for å oppleve dette. Det er virkelig bare å si ifra, det er ikke et kølappsystem, for å si det litt forsiktig, ha ha! Jeg er evig takknemlig for at Kristin vil og kan være med meg ut, det er alltid mye hyggeligere med selskap!

Jeg var så heldig at jeg fikk en Furnobrenner med tilbehør av min bror og hans kone til jul!

Min eneste erfaring med Primus er relativt gode minner fra campingferie med gamlingene i nitten hundre og pil og bue. Dengang var det selvfølgelig ikke vi ungene som betjente det maskineriet som endte opp med varme… det var ihvertfall ikke så lettvint som dette er! Jeg trodde virkelig at det var mye mer styr, men det er det jo virkelig ikke!

Vi bestemte oss for å begynne å lage mat mens det fremdeles var litt dagslys. Jeg hadde kjøpt stekepanne, og Kristin hadde med pannekakerøre.

To assistenter meldte seg til kjøkkentjeneste med en gang! En ny dimensjon for dem også dette, hittil har jo menyen de kan tigge fra vært svært begrenset, ha ha! 🙂

Det tok litt tid å få dreisen på steikinga, fordi varmen kun kommer sentrert i pannen. Men bikkjene hadde ingenting i mot et par svidde forsøkspannekaker!

Røyken og blitsen minimerer omdømmet til denne lekre utgaven! God var den!

Det var ikke kjørt løyper etter snøfallet, men allikevel dukket det opp en og annen ihuga skientusiast med hodelykt! De skal ha masse kreditt for innsatsviljen, altså! Gutta fikk altså  litt å passe på, i mens denne lapphundfrøkna….

…. hun la seg under liggeunderlaget! Og det inviterer jo til en og annen grammatisk morsomhet! Jeg er bare ikke skarp nok til å komme på alle! Ligge-underlaget, ligger under laget, ligge under underlaget, ligge under liggeunderlaget, ligge-under-underlaget…. dere som kan kommaregelen komme sikkert på enda flere varianter! Morsomt var det, uansett! 🙂

Vi gikk en tur retning Kolleren, Det var godt å bevege seg litt, det var faktisk bitende kaldt. Ikke så mange kuldegrader, men en nordavind som gikk gjennom marg og bein! Jeg hadde på meg en ny hettegenser fra Aklima!

Den er jeg den lykkelige innehaver av fordi jeg fikk gavekort på Magasinet til jul. Tusen takk, Hilde! I hetta er det faktisk en ballaklava! Jeg tok et bilde, men det skal jeg spare dere for. Med den på så jeg ut som en forvokst barnehageunge, haha! Men, jeg hadde den på i natt, og det var vel så bra som å ha på lue!

Med kulden kom en stjerneklar himmel! Jeg kan ikke huske å ha sett Orions belte og hele Storebjørn så tydelig noen gang! Merkelig nok så vi ikke Karlsvogna, men vi hadde Kasiopeia rett over hodet, og vi tror kanskje vi så Sørstjernen! Vi fulgte den med bikket hele veien hjem. Jeg Googlet den, og resultatene er lange avhandlinger av Knut Jørgen Røed Ødegård…. og jeg er ikke helt der at jeg engang prøver å skjønne verken hans engasjement, eller hans utredninger!

Etter å ha gått tur laget vi kakao!

Jeg vil selvfølgelig helst ha en skikkelig svartkjele med masse sjel, men – jeg drikker jo ikke kaffe! Da er det jo høyst unødvendig å plante kjelen midt oppi bålet for å koke en skvett med vann. Derfor kjøpte jeg med en søt liten kjele som egner seg til Primusbruk! Den rommet akkurat nok vann til to store kopper med kakao!

Jeg brukte selvfølgelig koppen jeg fikk av Sander til jul! Den koppen kan nok ta over funksjonen en svartkjele ville hatt til å utvikle sjel! 🙂

Det er ikke sånn at klokka løper avgårde rundt bålet, ha ha! Vi var skjønt enige om at det var kaldt, og fordi det var nordavind fikk vi ikke spesielt mye le for den sure vinden! Klokken var ikke mer enn 1830 da jeg fikk nok og søkte tilflukt ned i dunposen under vinterposen! Jeg er veldig imponert over den 475 gram lette dunposen fra Hagløfs. Det er en tre-sesongs pose, og den er på ingen måte nok i slike temperaturer, men det er et deilig supplement! Kristin og jeg kjøpte like soveposer som hete Ajungilak Mammut Tyin vinter, som angivelig skal holde ned til – 18…. det er nok ikke tilfelle. Vi er faktisk skuffet over dem allerede nå, så det blir ingen netter ute når det blir ordentlig kaldt.

Vel, denne nordavinden kan jeg fortelle mer om, ha ha! Kristin lå litt bedre i le enn meg, så jeg var avhengig av å ha dekke foran fleisen! Jeg måtte le, det kom et vindkast så hele ballaklaven og jeg fikk oss en dusj midt i trynet! Vi var litt kalde, men ble 2130 enige om at vi skulle prøve å holde ut! Og det gjorde vi, til bikkjene vekket oss klokka 0600! Det var ikke sånn at ingen hadde vært våkne i løpet av natten, men da var vi enige om at nok var nok! Det første jeg gjorde var å starte min Webasto, en luksus jeg unne alle og enhver! Det var en kald morgen, bilen påsto at det var -6… og innen vi kom til Vik var det blitt -11!

Takk for hundematen, www.landstrykern.no

Og takk til Shoeday for nok en kveld med varme bein takket være Polecat!

#netterinaturen #nattinaturen #liveterbestute #hektapåtur #gapahuk #hagløfs #primus #furno #nordiclife #medhundpåtur #stjerneklart #natureperfection #winterwondeland #frilutsliv #utno

 

Årets første natt ute!! :-)

Etter dagevis med PC-trøbbel, og time etter time med frustrasjoner er nå alt i orden, tror jeg! Etter så mye trøbbel er jeg langt i fra sikker! Får si som vår kjære konge; ved å ta sorgene på forskudd får man lenger glede av dem! 🙂 Hvis broren min leser det jeg skrev på Facebook om dataproblemene blir han sikkert stolt av meg, ha ha!

Vel; i går startet altså årets uteliggersesong! Fjorårets tall ble 74, men da startet jeg ikke før i april! Blir spennende å se hvordan dette året vikler seg ut!

I går var det den fine gjengen her som dro ut! Vi var heldige som fikk med oss både Sindy og Kristin! Jeg har vært flink og ikke spurt Anne og Lars om å få låne den fine gapahuken på Veme på en stund. Når jeg kjente at jeg var der litt vel mye en periode tør jeg ikke å tenke på hva de tenkte! Ha ha! 🙂 Tror ikke det var noe problem altså, og vi ble veldig godt mottatt nå – tusen takk skal dere ha! Vær sikre; vi kommer til å spørre igjen! Ha ha!

Vi kom opp rett før 1530, og måtte forte oss å få tatt noen bilder før det ble mørkt. Det er jo en smal sak å ta bilder av en så fotogen gjeng! Det var 6 kuldegrader da vi kom dit. Ikke helt i samsvar med lovnadene fra YR, men vi holdt varmen godt! Jeg må igjen skryte av disse PoleCat-støvlene fra Shoeday. Ganske stillestående ute i timesvis – jeg var like varm på beina! Takk, nok en gang!

Det var en fantastisk solnedgang i går. For oss ble den litt borte mellom trærne, men den ga et helt spesielt lys! Vi koste oss med fargene mens vi fyret opp bål! Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har skrevet disse ordene i sammenheng med blogg fra turene, men jeg gjør det igjen : bikkjene løp rundt og koste seg! Det er klart de nyter dette friluftslivet på lik linje med meg!

Selvom dagene allerede har blitt litt lenger ble det fort bekmørkt hos oss!

Da er det jo kjekt å ha så fine gutter som lyser opp hverdagen, i dette tilfellet veldig bokstavelig talt! De skulle bare visst hvor mye de betyr for meg ellers, det er ikke reint lite!

Kristin hadde meg deig til å lage pinnebrød, så det koste vi oss med! Selv om vi faktisk var tålmodige og ventet til det var glør i bålet, som oppskriften sier, var de mest stekt utenpå, og ikke så veldig mye inni! Da er det bare å skrelle av lag for lag og grille de litt til! Kan ikke være snerpete ute på tur! 😉

Å gjøre i stand senga for natten er jo ikke noe å vente med…..

Det var visst de tre her helt enig i! Ha ha! Koselig med sosiale dyr!

Vi hadde ikke med så mye lys som vi pleier, sånn blir det når man må gå et bittelite stykke; bærer med seg så lite som mulig. Eller som faren min ville sagt; det var ei latmannsbør! Samma det; vi hadde det nå veldig koselig allikevel i denne fine gapahuken!

Dronninga fra Rytterager koste seg, som vanlig! Jeg har gitt henne et alternativt navn…. det er nemlig sånn at hun til stadighet glemmer hva hun heter, skjønner du! For det kan sikkert ikke være sånn at hun velger å overhøre meg? Tjaaaaa…..! Vel, løsningen er å rope nammis!! Da kommer hun nemlig, kanskje ikke som ei kule, men med responstid som er helt innafor! Det er jenta si det! Ikke rart vi er så glad i henne! 😉

Ikke som seg hør og bør, men som vanlig ble det tidlig kvelden på oss!

Fyrbøteren forble på sin post til all veden vi hadde med var på bålet! Så var det bare å pakke seg ned i, for meg, luksusutgaven av en dunpose innerst, og den tykke vinterposen som dyne! I natt bestemte jeg meg for å la gutta være løse, for virkelig å sjekke ut om de blir fordi de er bundet eller fordi de vil! De vil, tydeligvis, for de stakk aldri lenger enn rett utenfor. Problemet som dukket opp med det var at Linus, av en eller annen merkelig grunn, ble enda mer vaktmester enn vanlig! Sorry hang seg på, men denne søte, lille lapphunden var musestille hele tiden, faktisk! Det kan være fordi hun var den eneste som var i bånd…. jeg er ingen hundepsykolog, så det vet jeg ikke!

Klokka 0445 måtte undertegnede opp og ut å late vannet. Jeg som hadde drukket en og en halv slurk hele kvelden for å unngå akkurat det! Jeg som lå SÅ godt og hadde det HELT perfekt! Det er brutalt å måtte, og – som med alt annet – det blir aldri det samme igjen! Jeg fikk aldri helt varmen etter å ha være oppe, så derfor tvang jeg gjennom en oppstandelse da klokken hadde bikket 0600… det er vel ok, eller? Ha ha!

Vi pakket kjapt sammen, og var igjen enige om at dette hadde vært en fin tur! Jeg kommer til å savne disse temperaturene når myggen og knotten kommer summende frem i det klamme været! Akkurat den setningen vet jeg utløser en teori om at jeg faktisk er gal! Hvis noen i det hele tatt har vært i tvil, da!

Takk for turen, Kristin! Takk for hundematen, Lady og Landstryern, og takk for gode, varme ben, Shoeday!

#netterinaturen #nattinaturen #dnt #utno #nordiclife #friluftsliv #liveterbestute #gapahuk #shoeday #ladyoglandstrykern #mednhundpåtur #hundogfritid #hektapåtur #hagløfs #friluftsmagasinet